Het Kennisfestival: Beyond Borders

Het Kennisfestival: Beyond Borders staat in het teken van internationalisering en global awareness. Steeds meer nationaliteiten komen naar Nederland om te werken, wonen en leren. Maar wat betekent het voor mensen uit een andere cultuur om zich in Nederland, en in het bijzonder de Brainport regio te vestigen? En wat betekent het voor ons onderwijs op alle niveaus? Tijdens het Kennisfestival kun je van 15.00 tot 17.30 uur twee workshops volgen over internationalisering in het onderwijs, waarna de middag wordt afgesloten met een netwerkborrel. Het doel van het Kennisfestival is om jouw organisatie te verrijken met nieuwe inzichten en praktische toepassingen.

Kom je ook?

Het Programma:

14.30   Ontvangst
15.00   Keynote Mark Mieras
15.30   Workshopronde 1
16.30   Workshopronde 2
17.30   Afsluitende borrel

Het kennisfestival: Beyond Borders is kostenloos voor deelnemers en wordt mede mogelijk gemaakt door Brainport scholengroep en Internationalisering Onderwijs Brainport Eindhoven

Top spreker: Mark Mieras

Hoe leer je een taal? Dat is nog ingewikkelder dan we denken. Toch slagen kinderen en tieners erin om in een razend tempo klanken, grammatica en woorden te leren. Soms van twee talen tegelijk. Dat doen ze impliciet, van binnenuit. Hoe werkt taalverwerving? Waarom is het voordelig om je meerdere talen en culturen eigen te maken? En hoe help je kinderen en tieners daar het beste bij?

Mark Mieras (1962) is wetenschapsjournalist maar vooral bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze veelgelezen boeken geven een onthullend en tegelijk heel herkenbaar beeld van ons beweeglijk brein. Mieras studeerde cum laude af in de theoretische natuurkunde en is een veel gevraagd spreker. Al jaren is hij een warm pleitbezorger van op hersenonderzoek geïnspireerd onderwijs.

 

Kennisfestival 2018: Beyond borders. 4 experts aan het woord

Donderdag 22 november 2018 organiseert de Brainport scholengroep en Internationalisering Onderwijs Brainport Eindhoven het Kennisfestival: Beyond Borders. Beyond Borders staat in het teken van internationalisering en global awareness. Steeds meer nationaliteiten komen naar Nederland om te werken, wonen en leren. En wat betekent het voor ons onderwijs op alle niveaus? Vier experts delen hun mening.

“Met het eigen maken van een tweede taal, vergroot je je leef- en denkwereld”
Tijdens het Kennisfestival staat internationalisering van onze regio centraal. Wim Krijbolder, directeur onderwijs Pius X-College: “Voor mij staat een goede beheersing van het Engels centraal. Het eerste woord van Brainport is niet voor niets je brein. Als jij op jonge leeftijd leert om jezelf een tweede taal eigen te maken, vergroot je daarmee je leef- en denkwereld enorm. Ik ben er ook van overtuigd dat dit onmisbare bagage is voor ELKE leerling. Samenwerking over grenzen heen, onderzoek, studie, vraagt onverbiddelijk om een stevige kennis van het Engels.”

“Grenzen bestaan niet”
“Grenzen bestaan niet”, zegt Peter van den Eijnde, directeur Sint-Joriscollege. “Global awareness staat voor het besef dat iedereen – of je nu wilt of niet - een wereldburger is. Absolute grenzen bestaan niet, of het nu gaat over migratie, economie, wetenschap of milieu. Dus laten we er samen iets moois van maken.”

 “Onderwijs beyond borders is nodig”
Volgens Claire Arts, Rector van het Nuenens College en Eckartcollege, zijn we steeds meer met elkaar verbonden in de wereld. “Je merkt het in je studie en in je werk. Je hoeft niet meer de grens over om in contact te komen met andere culturen en mensen. De wereld komt naar Brainport toe. Om leerlingen voor te bereiden op de maatschappij is dus onderwijs beyond borders nodig!”.

“Ontwikkelen van multicultureel bewustzijn is belangrijk”
“Internationalisering van onderwijs gaat volgens mij verder dan het beheersen van verschillende talen”, aldus Yvonne van Hest, Program Director Brainport Development. “Het is belangrijk dat kinderen door internationalisering multicultureel bewustzijn ontwikkelen. Ik geloof er in dat je daardoor de wereld een beetje beter begrijpt en dat je flexibeler wordt.”

Dit en nog veel meer tijdens de workshops: meld je aan
Ben je door deze onderwerpen benieuwd naar het workshopaanbod tijdens het Kennisfestival? Kijk snel en meld je aan voor het Kennisfestival.