KENNISFESTIVAL 2019 – VERBINDING TUSSEN ONDERWIJS & BEDRIJVEN

Op 21 november vindt het 5e Kennisfestival plaats in het Philips Stadion in Eindhoven. Dit jaar is het thema Onderwijs & Bedrijven. Deelnemers worden uitgedaagd, gemotiveerd en geënthousiasmeerd om met elkaar in gesprek te gaan en te ontdekken waar kansen liggen om samen te werken.

Een zaadje planten op het gebied van technologie
Sinds de eerste editie van het Kennisfestival in 2015 is Lianne van den Witteboer (Brainport Development) projectleider van het festival. Over het thema van dit jaar vertelt zij: “We zien dat het onderwijs en bedrijfsleven al steeds meer samenwerken. Dit jaar brengen we deze twee werelden nog dichter bij elkaar. Samen kunnen zij kinderen al vanaf jonge leeftijd hun talenten leren ontdekken. Het gezamenlijk planten van een zaadje op het gebied van technologie is écht belangrijk want dit draagt bij aan de bewustwording dat technologie overal is en alle vakgebieden raakt. Het maakt niet uit wat je later gaat doen, technologie maakt hier hoe dan ook onderdeel van uit. Bedrijven en het onderwijs hebben elkaar nodig.” Op het Kennisfestival vind je workshops, een ‘markt’ met good practices en natuurlijk is er de gelegenheid tot netwerken. Lianne vervolgt: “verbinding staat dit jaar centraal. En wat vernieuwend en uniek is: alle deelnemende bedrijven en scholen nemen ook kinderen mee. Want daar gaat het uiteindelijk om: wat is het effect op hen?”

Techniekpromotie door de ogen van ASML
ASML, de grote chipmachinefabrikant in Veldhoven, heeft een speciaal programma voor techniekpromotie. Hier is Inge Wouters verantwoordelijk voor. “Het Kennisfestival past goed in ons programma voor techniekpromotie want ons doel is kinderen en jongeren te enthousiasmeren voor technische studies. We hebben hen hard nodig, en we zien ook dat onze maatschappij meer ‘techwijs’ moet worden want iedereen komt in aanraking met technologie.” Inge licht toe: “Bij het techwijs maken van onze jeugd moeten we niet alleen wachten tot de overheid ons onderwijs verandert. We willen hier samen met het onderwijs een leidende rol in spelen. We merken dat steeds meer onderwijsinstellingen ons hiervoor weten te vinden, maar ook onze capaciteit is beperkt en wij kunnen helaas niet alle leerlingen bij ASML ontvangen. Als wij ons meer richten op docenten kunnen we uiteindelijk meer kinderen en jongeren bereiken en komt de boodschap breder terecht. Daarbij willen we ook vooral horen waar het onderwijs behoefte aan heeft, zodat we hier goed op kunnen aansluiten. Onze bijdrage moet een verrijking zijn voor én een ontlasting zijn van de docenten.”

Je eigen leeromgeving (JEELO) bij Kindcentrum De Stroom
Directeur van Kindcentrum De Stroom Maarten Jacobs is er dit jaar ook bij en hij geeft samen met een collega een workshop over hun onderwijsconcept JEELO. “De workshop is gericht op het kinderdagverblijf en primair onderwijs en bedoeld om good practices met andere instellingen te delen.” Het concept JEELO is uniek: het is ontwikkeld vanuit de behoefte van het onderwijs. Uitgangspunt van dit onderwijsconcept is dat het projectonderwijs biedt waarin vakken geïntegreerd zijn, net als in de ‘echte’ wereld. Maarten heeft er zin in: “Kinderen leren ook veel buiten school. Dat ‘buiten’ wil ik naar binnen halen. Brainport biedt daarvoor een goed netwerk dat op het Kennisfestival aanwezig is.”

Embrace TEC – een nieuwe vorm van onderwijs binnen Fontys
Jochem Goedhals heeft als programmaontwikkelaar voor Fontys een internationale minor opgezet genaamd Embrace Technology Entrepreneuship & Creativity (Embrace TEC). Zijn enthousiasme is direct te merken als hij vertelt over het initiatief: “Verschillende opleidingen, nationaliteiten, niveaus en disciplines werken samen aan societal challenges (300 studenten per schooljaar) om oplossingen te verzinnen die leiden naar een betere wereld. Naast TEC kennis en vaardigheden is er veel aandacht gericht op de persoon: wie ben jij en wat doe je? Waar ben je goed in? We werken samen met het mbo en met havisten. Zij zijn de toekomstige studenten op het hbo dus is het nu al belangrijk om te kijken waar zij behoefte aan hebben zodat het vervolgonderwijs beter aansluit. In dat kader hebben we bijvoorbeeld ook een keuzedeel ontwikkeld voor het mbo. En het Stedelijk College (middelbare school, red.) is bij ons komen kijken. Nu ontwerpen we samen nieuw onderwijs.”

Samenwerking staat centraal - Stichting Hightech Helmond-de Peel 
Stichting Hightech Helmond – de Peel is opgericht door vijftig maakbedrijven en heeft als doel jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Ronald van Mil (NTS Botech) is bestuurslid en vanaf het begin betrokken bij de stichting. Hij vertelt: “Tijdens het festival laten wij, vanuit de stichting, de bezoekers graag zien hoe voor ons ‘samenwerken’ eruit ziet. Dit doen we aan de hand van een aantal praktische voorbeelden. Zoals het ‘buddy-project’ waarbij scholen één-op-één worden gekoppeld aan onze bedrijven.” 
“Naast mijn werkzaamheden voor de stichting, ben ik directeur van NTS Botech. We maken granieten machineonderdelen. Tijdens het Kennisfestival presenteer ik samen met onze ‘buddy-school’ onze activiteiten, we hebben bijvoorbeeld een gastles gegeven en samen een leskist ontwikkeld. Daarnaast hebben we, omdat ons productieproces zeer complex is, een vertaling gemaakt naar een toegankelijke workshop voor kinderen, met een veilige zachtere steen. Tijdens het Kennisfestival hoop ik vooral andere bedrijven enthousiast te maken om ook zoiets te gaan doen. Dat is mijn doel: inspireren. En misschien leer ik ondertussen ook nog wel hoe ons eigen initiatief nog beter kan.”

Meer informatie
Kortom: het Philips-stadion bruist op 21 november van alle activiteiten voor onderwijs én bedrijven! Als bedrijf of onderwijsinstelling zelf meedoen of meer informatie nodig? Neem dan contact op met Lianne van den Wittenboer via l.vdwittenboer@brainportdevelopment.nl of op 06-46084824